Zoals vele ligfietsers is het deze keer mijn beurt om last te hebben van mijn knieën. Toegegeven dat het mijn eigen schuld is; In de winter weinig gefietst en met nieuwjaar aan mijn goede voornemens begonnen: Fietsen, om de dag op het roeitoestel, zwemmen, fitness.... Teveel van het goede ineens. Tijdens een rit dinsdag merkte ik na 50km dat mijn knieën pijnlijk werden en het was nog 30km tot thuis. Rechts was de pijn snel over, links bleef het aanhouden. De pijn situeerde zich onder de knieschijf, alsof mijn knie geen smeermiddel had. Dus op naar de dokter, nu dus iedere dag flexiumgel smeren en ontstekingsremmers slikken. De dokter waarschuwde me dat je hierdoor de pijn niet meer voelt, maar het nog niet genezen is. Nu dus 10 dagen rust (grrrr) en dan weer langzaam opbouwen.
Sommige mensen zeggen dat ik beter blijf fietsen (rustig tempo, kort ritjes en lage versnelling) omdat complete rust ook niet goed is, anderen zeggend dat je best zo min mogelijk doet. Ik zal nog zien. Nu heb ik wel de kans om mijn fiets eens te poetsen, wat echt wel nodig is :-)
Qua adviezen moet je zelf nagaan in welke omstandigheden ons model mens de eerste tienduizenden jaren heeft geleefd. Waar het in eerste instantie voor ontworpen/geschapen/aangepast is geweest.
BeantwoordenVerwijderenOver het algemeen sterft een roofdier dat niet kan jagen omdat het niet kan eten. Alhoewel jager-verzamelaar in klein groepsverband ging zeker den dele ook op voor de mens. Ook in latere tijden was het risicovol niet bij te dragen aan de gemeenschap. Mensen in het algemeen leefden tot pakweg 80 jaar geleden niet in weelde. Je moest letterlijk werken om te eten.
Men heeft recentelijk helemaal opnieuw vastgesteld dat letsels sneller herstellen wanneer ze waar mogelijk (licht!) belast blijven, en een inzicht dat pijn niet altijd betekent dat je een gekwetst deel niet moet bewegen. Dat wist men gedurende de geschiedenis wel maar wordt kennelijk vaak weer vergeten. Wellicht omdat het verdomd pijn kan doen, een beschadigd lichaamsdeel blijven bewegen....
Gewrichten kunnen kapot gaan door overbelasting, maar ook door onderbelasting. Dat leert men tegenwoordig van het stevige aandeel kantoorzitters.
Hallo Pieter,
BeantwoordenVerwijderenJe kan het natuurlijk zelf beslissen, maar ook mijn ervaring is dat lichte belasting beter is dan helemaal stilzitten.
De uitdrukking: "Rust roest" is veelzeggend lijkt me.
Beterschap!
Groeten, Adri.